Documentatiecentrum

Zo werken computers

Wist je dat een computer eigenlijk een ingewikkelde rekenmachine is? Door het rekenwerk van de computer kun jij informatie vinden, werkstukken schrijven, filmpjes bekijken of gamen. Een computer is niet alleen een laptop, ook als je een boek leent in de bibliotheek, of de tijd instelt op de magnetron, gebruik je een computer.
Wij vinden het heel normaal dat we dit allemaal op de computer kunnen doen. Toch bestaan computers nog niet zo heel lang. In 1823 werd een ontwerp gemaakt voor de allereerste computer. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de eerste computer gebouwd. Die was toen zo groot als een klaslokaal. Die eerste machines waren erg duur. Pas toen ze goedkoper en kleiner werden konden gewone mensen ze kopen. De ontwikkeling ging snel. Er kwam een laptop op de markt, daarna een tablet en in 1999 kwam de eerste smartphone uit.

Rekenmachine

Computers zijn niet meer uit ons leven weg te weg te denken. We gebruiken dagelijks computers, maar weten soms niet hoe een computer werkt. Een computer is een rekenmachine die razendsnel ontzettend ingewikkelde berekeningen kan uitvoeren. Of je nu een werkstuk maakt, internet gebruikt of een spelletje speelt, voor een computer zijn het allemaal berekeningen. 
Een belangrijk onderdeel van een computer is het moederbord. Het verbindt alle onderdelen met elkaar. Ook al zitten er nog zoveel ingewikkelde en moderne onderdelen in een computer, hij doet niks al je hem geen informatie geeft. Je geeft informatie door bijvoorbeeld een werkstuk te typen, dat heet invoer. Een werkstuk wil je natuurlijk ook kunnen printen, dat is uitvoer. Hiervoor heb je randapparatuur nodig.
Het meest gebruikte invoerapparaat is het toetsenbord. En het beeldscherm is het meest voorkomende uitvoerapparaat. Veel computers, zoals tablets en smartphones hebben een touchscreen, daarmee typ je op het beeldscherm. Dan wordt het beeldscherm dus gebruikt voor invoer én voor uitvoer.

Op de computer

Ook al heb je nóg zo’n moderne, snelle computer, zonder programma’s werkt hij niet. Het belangrijkste programma is het besturingssysteem. Het is de motor van elke computer, tablet of smartphone. Het meest gebruikte besturingssysteem is Windows. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat andere programma’s kunnen werken, bijvoorbeeld Word. Met dit programma kun je werkstukken maken. De programma’s heten software. Deze programma’s worden ook wel applicaties genoemd. Een van de meest gebruikte applicaties is een browser.

Het internet

Zoals de onderdelen van een computer met elkaar verbonden zijn, is het ook mogelijk om meerder computers met elkaar te verbinden. Dan heb je een netwerk. Het grootste netwerk ter wereld is het internet. Daar zijn miljarden computers op aangesloten. Via het internet kun je onder meer websites bezoeken. Die websites staan op een server
Als je het internet gebruikt moet je voorzichtig zijn. Er zijn onveilige websites, waarmee de makers informatie van je kunnen stelen, zoals je wachtwoorden. Er bestaan programma’s die deze onveilige programma’s kunnen vinden. Als er iets gevonden is op je computer, dan kun je het verwijderen.
De ontwikkeling van computers gaat heel snel. Nu is het nog de mens die bepaalt wat een computer moet doen. Maar er wordt onderzoek gedaan naar software die zelf kan nadenken en leren. Dit noem je kunstmatige intelligentie.

Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 31 Zo werken computers.

Details en informatie

  • Titel: Zo werken computers
  • Auteur(s): Tias Schoonderwoerd
  • Nummer: 31
  • Niveau: 4
  • Siso: J 523.2
123movies