Documentatiecentrum

Verpleegkundige

Als verpleegkundige beteken je echt iets voor zieke mensen die jouw zorg en aandacht hard nodig hebben. Als je wel eens in een ziekenhuis hebt gelegen, weet je wat de verpleegkundigen, de 'zusters' en 'broeders', de hele dag doen. Patiënten wassen, bedden verschonen, medicijnen ronddelen, temperatuur opnemen. Ook wonden verzorgen en plas en poep opruimen hoort bij hun werk. Maar verpleegkundigen vinden het ook belangrijk dat zieke mensen zich zo prettig mogelijk voelen. Ze maken tijd om een verdrietig kind te troosten of een praatje te maken met een eenzame bejaarde. De verzorging van zieke mensen gaat dag en nacht door. Daarom werken verpleegkundigen in wisseldienst.

Verplegen en verzorgen

De naam van het beroep zegt het al: een verpleegkundige is opgeleid om mensen te verplegen. Dat doet ze in samenwerking met de artsen. Die komen iedere dag langs om de patiënten te onderzoeken en een behandeling voor te schrijven. De verpleegkundige voert die behandeling uit en observeert de patiënten. Ze houdt ze de hele dag in de gaten. Daarom neemt ze ook een paar keer per dag de temperatuur en de bloeddruk op. Zo gauw ze signaleert dat het met een patiënt niet goed gaat, waarschuwt ze direct de arts. Een andere verantwoordelijke taak is het uitdelen van de vele verschillende medicijnen die de patiënten nodig hebben. Ook het verzorgen en verbinden van wonden hoort erbij en het verwijderen van hechtingen. Mensen die erg ziek zijn, hebben vaak allerlei apparaten rond hun bed. Bijvoorbeeld voor het infuus, of om hun hart in de gaten te houden. De verpleegkundige maakt regelmatig een ronde om die apparaten te controleren. Al deze taken hebben met het genezen van de patiënten te maken. Het zijn verpleegtechnische taken.

Patiënten krijgen vaak hun medicijnen via een infuus. Het verwisselen van de zak is een taak van de verpleegkundige.

Daarnaast zijn er de zorgtaken. Zieke mensen moeten vaak in bed blijven. Ze kunnen zich lang niet altijd zelf wassen en aankleden. Ook dat is werk van de verpleegkundige. Net als bedden verschonen, kussens opschudden, eten rondbrengen en poep en plas opruimen.

Je hebt dus wel bepaalde eigenschappen nodig als je verpleegkundige wilt worden. Zo moet je niet overstuur raken van wonden en bloed. En je moet het prettig vinden om mensen te verzorgen zodat ze er weer lekker fris bij liggen. Ook moet je de problemen van anderen van je af kunnen zetten. Natuurlijk steun je als verpleegkundige mensen die het moeilijk hebben omdat ze ziek zijn. Ook probeer je patiënten en hun familie te troosten bij verdriet. Maar je moet zelf ook weer verder. Je kunt niet alle ellende op je schouders nemen. Daarom praten verpleegkundigen regelmatig met elkaar over de problemen die ze in hun werk tegenkomen.


Bij het wisselen van de dienst vertellen de verpleegkundigen elkaar alle bijzonderheden over de patiënten die op hun afdeling liggen.

 

Mogelijkheden

Om verpleegkundige te worden, volg je na de middelbare school een beroepsopleiding. Dat kan een middelbare beroepsopleiding (mbo-V) zijn of een hogere beroepsopleiding (hbo-V). Beide opleidingen duren vier jaar.

Ook kun je verzorgende worden. Dan doe je vooral de zorgtaken.

Met een mbo- of hbo-diploma kun je kiezen uit allerlei mogelijkheden. Je kunt werken in een verpleeghuis. Daar wonen vooral oude mensen die extra verzorging nodig hebben. Voel je meer voor werken in een ziekenhuis, dan kun je solliciteren op allerlei afdelingen, zoals de kraamafdeling, de kinderafdeling en chirurgie. Er zijn ook verpleegkundigen die gaan werken in de gehandicaptenzorg of die psychiatrisch verpleegkundige worden.

Details en informatie

  • Titel: Verpleegkundige
  • Auteur(s): Yvonne van Osch
  • Nummer: IC162
  • Niveau: 3
  • Siso: J 613.1
123movies