Documentatiecentrum

Televisie

Bijna iedereen kijkt wel eens televisie. Er is dan ook enorm veel te zien. Er zijn programma’s waar je wat van opsteekt, zoals het Jeugdjournaal. Andere programma’s waar je iets van leert zijn informatieve programma’s over natuur, muziek of sport.
Er zijn ook amusements-programma’s zoals de BZT-Show. En dan zijn er nog programma’s met een mix van amusement en informatie, zoals Het Klokhuis.
Is tv goed of slecht? Met tv kun je over heel de wereld meekijken. Als er iets ergs gebeurt, een aardbeving of overstroming zien veel mensen het op tv en willen graag helpen. Ze geven geld. Zonder tv zou er veel minder geld worden opgehaald.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel tv-kijken vaak wat dikker zijn dan andere kinderen. Dat komt omdat ze veel stil zitten en minder bewegen. En van al die reclames voor lekkere hapjes krijg je zin om te snoepen.


© Fotoredactie, Arnhem

Toen mensen deze beelden van een aardbeving in Haïti zagen, wilden ze graag meteen helpen. Ze gaven samen miljoenen euro’s voor de slachtoffers van de ramp.

Wie maken tv?

Alleen in Nederland zijn er bijna honderd verschillenden televisiezenders. Zij hebben verschillende kijkers. Zo is Nickelodeon speciaal voor kinderen.
Het kost veel geld om televisie te maken. Door reclame uit te zenden, kun je er ook veel mee verdienen. Zeker als reclame wordt uitgezonden vóór een programma met een hoog kijkcijfer.
Bij tv werken veel mensen. Niet alleen de mensen die je op tv ziet, maar vooral de mensen die je niet ziet. Zoals bij Het Klokhuis. Iedere aflevering wordt voor een groot deel gemaakt in een studio. De studio wordt steeds omgebouwd. De ene keer is het een restaurant, de andere keer een vliegveld. Alles wordt gefilmd door een cameraman. Ook werken er mensen die ervoor zorgen dat het licht en het geluid goed is. Bijvoorbeeld dat de lampen en microfoons op de juiste plaats staan of hangen.
De regisseur zit tijdens de opname niet in de studio. Hij zit in een aparte ruimte waar hij op beeldschermen tegelijk alle beelden van de verschillende camera’s kan zien. De regisseur kiest welke beelden uiteindelijk gebruikt worden voor de uitzending.
Sommige programma’s worden eerst opgenomen, andere worden rechtstreeks uitgezonden, zoals het NOS Journaal. Programma’s die ’s nachts worden uitgezonden, zijn van te voren opgenomen Ze worden op computers bewaard. Die zorgen ervoor dat alles op tijd wordt afgespeeld.


© Desmet Stodio's/Paul Weijenberg, Amsterdam

De regisseur van Het Klokhuis bekijkt samen met iemand de beelden van de verschillende camera’s. Hij kan ook extra effecten en teksten aan het programma toevoegen.

Door de ruimte

De beelden die door de camera’s worden opgenomen, worden verzonden door een televisiesignaal. Het signaal wordt in jouw huis opgevangen en een speciaal apparaatje zet het signaal om in beeld en geluid. En dan kun je tv-kijken. Het lijkt een omweg om alles via de ruimte te versturen. Maar als je het rechtstreeks zou doen komt het lang niet zo goed over. Gebouwen of bomen houden het signaal tegen.
Steeds meer mensen vinden de ‘gewone’ tv ouderwets. Zij willen zelf bepalen wanneer ze naar een programma kijken. Zij willen een tv waarmee je bijvoorbeeld midden in de nacht het Jeugdjournaal kunt ontvangen. Of een tv waarmee je in één dag alle afleveringen van je favoriete serie kan bekijken.
Toen de televisie net bestond, was er nog maar één zender. Iedereen keek naar hetzelfde programma. Nu kun je kiezen uit heel veel programma’s en je kunt het programma even stoppen. In de toekomst zal er nog heel veel veranderen. Dan kun je de programma’s ook op je computer of tablet bekijken. Wanneer je maar wilt, en zo vaak je maar wilt. 

 

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 320 Televisie.

Details en informatie

  • Titel: Televisie
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: 320
  • Niveau: 3
  • Siso: J 095.1
123movies