Documentatiecentrum

Tandarts (Informatie)

Je gebit kan je leven lang meegaan. Daar moet je wel wat voor doen: regelmatig poetsen en elk half jaar naar de tandarts. De tandarts ziet of je goed poetst en of je gaatjes hebt. Met een speciale foto kan hij zien of de wortelpunten van een kies ontstoken zijn. 

Veel kinderen hebben een gezond gebit, maar vaak staan tanden niet netjes op een rijtje. De tandarts stuurt je dan naar de orthodontist, die bekijkt welke beugel je nodig hebt. Iemand die veel problemen heeft met zijn gebit kan een kunstgebit krijgen of een implantaat. Zo’n kunstgebit wordt gemaakt door een tandtechnicus. Om je gebit gezond te houden, krijg je advies van de mondhygiënist. Hij vertelt je hoe je het beste kunt poetsen. Vroeger had je al deze mensen niet. Als je kiespijn had, ging je naar de barbier. Hij knipte niet alleen je haren, hij trok ook je rotte kiezen eruit.


© Paul Hutten, Tilburg

Er zijn verschillende soorten beugels.

Een slechte kies

De meeste kinderen hebben een gezond gebit. Toch kan er soms een gaatje ontstaan. De tandarts kan zo’n gaatje eenvoudig vullen. Als een kies te slecht is om nog te vullen, dan moet hij getrokken worden. De meeste kiezen zitten stevig vast, de tandarts moet dan flink trekken om hem eruit te krijgen. Meestal zal hij je verdoven zodat je geen pijn voelt. Soms kan een kies niet meer gevuld worden, maar is hij te goed om te trekken. De tandarts slijpt de kies dan af totdat er nog een stompje over is. Daarop kan hij een kroon vastzetten. Je moet dan eerst in een rubberachtig materiaal happen. Daarmee wordt een afdruk van het gebit gemaakt. Met deze afdruk kan de tandtechnicus een kunstkies maken die precies lijkt op je oude kies. Voor een kroon gebruikt hij meestal goud. Het is een edelmetaal waarvoor weinig mensen allergisch zijn. Over het goud komt een laagje porselein in dezelfde kleur als je andere kiezen.


© Margot van Aarsen, Utrecht

Een schooltandarts controleert net als elke andere tandarts je gebit en vult een gaatje als dat nodig is.

Soms stuurt de tandarts je naar de mondhygiënist. Die weet alles over het ontstaan van gaatjes en over ziektes van het tandvlees. Je leert er hoe je moet poetsen en je hoort er welk eten en drinken niet goed zijn voor je gebit.
Ook volwassenen moeten soms naar de mondhygiënist. Bijvoorbeeld als hun tandvlees niet gezond is. Of als ze een ontsteking hebben. Op je tanden zit een kleverig laagje van bacteriën en voedselresten. Als dit laagje hard wordt, krijg je tandsteen. De mondhygiënist kan met een speciaal instrument de tandsteen weghalen. Hij zal je ook leren hoe je met een draadje voedselrestjes tussen je kiezen kunt weghalen.

Zelf tandarts worden

Wil jij later tandarts worden? Dan ga je na je vwo tandheelkunde studeren aan de universiteit. Die studie duurt vijf jaar. Je leert alles over het gebit. Over gebreken aan tanden en kiezen en over ziektes aan het tandvlees. Je oefent op kunstgebitten en getrokken tanden en kiezen. Pas in de laatste jaren van de studie oefen je in de praktijkruimte van de universiteit met echte patiënten. Je wordt dan geholpen door ervaren tandartsen.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 72 Tandarts.

Details en informatie

  • Titel: Tandarts (Informatie)
  • Auteur(s): Jeanne Tervoort
  • Nummer: 72
  • Niveau: 4
  • Siso: J 609.3
123movies