Documentatiecentrum

Schiphol

Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en een van de grootste van Europa, een mainport. Op de drukste dagen in juli en augustus vertrekken en landen er elk uur meer dan honderd vliegtuigen. Reizigers zijn niet alleen vakantiegangers, maar ook mensen die voor hun werk reizen. En mensen die overstappen op een vliegtuig naar een ander land. Reizigers die vanaf Schiphol overstappen op de trein, zijn in tien minuten in Amsterdam en in drie uur in Parijs.
Van en naar Schiphol worden niet alleen passagiers vervoerd, maar ook vracht, zoals tulpen, machines of kostbare producten als diamanten.
Op Schiphol gebeurt nog veel meer. Je kunt er winkelen, vergaderen, overnachten in een hotel of naar het museum of de bieb gaan als je een paar uur op je vlucht moet wachten. In de buurt van Schiphol liggen veel bedrijven.


Schiphol is de thuishaven van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. 

Naar het vliegtuig

Schiphol Plaza is het hoofdgebouw van Schiphol. Daar lopen mensen kriskras door elkaar. Tussen winkels, terrassen en mensen door moet je de weg zien te vinden naar de vertrekhal. Grote gele borden wijzen de weg.
Als je op reis gaat met het vliegtuig moet je altijd eerst inchecken. Vaak kun je dat thuis al doen. Na het inchecken moet je eerst door de veiligheidscontrole. Daar wordt gekeken of je geen verboden spullen bij je hebt. Je handbagage en jijzelf worden door een scanner gecontroleerd. Daarna heb je nog tijd over om te winkelen, of je kunt al meteen naar de gate lopen waar jouw vliegtuig vertrekt. 


In de verkeerstoren begeleiden luchtverkeersleiders de aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Andere verkeersleiders controleren ook al het verkeer dat op de grond over Schiphol rijdt. Dus niet alleen vliegtuigen, maar ook bussen, vrachtwagens, bagagekarretjes, ambulances, sneeuwruimers en brandweerwagens.

Schiphol een soort stad

Per week landen of vertrekken er ongeveer 10.000 vliegtuigen op Schiphol. Luchtverkeersleiders regelen al het vliegverkeer. Ze werken in twee verkeerstorens, van waaruit ze elk vliegtuig kunnen zien. Zij begeleiden alle vliegtuigen, zodat die veilig kunnen vertrekken en landen. De luchtverkeersleiders kiezen ook welke start- of landingsbaan een piloot moet gebruiken.
Als vliegtuigen op 600 meter hoogte zijn, nemen andere luchtverkeersleiders het werk over. Zij kunnen de vliegtuigen alleen op radarschermen zien. Daar zien ze waar de vliegtuigen zijn en welke route ze volgen. Zij praten met de piloten en zorgen ervoor dat de vliegtuigen veilig en snel op de juiste route terechtkomen. Deze luchtverkeersleiders zitten niet in de verkeerstoren, maar in een grote hal.
Schiphol is een soort stad waar meer dan 60.000 mensen werken. Bijvoorbeeld in restaurants, winkels of bij de infobalie. Ook zijn er mensen om liften en roltrappen te controleren, rommel op te ruimen of kapotte lampen te vervangen. Er werken ook veel beveiligers. Een grondstewardess werkt bij de incheckbalie.
Inspecteurs controleren of de vliegtuigen technisch in orde zijn en er zijn medewerkers die brandstof of bagage naar de vliegtuigen brengen. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van mensen die op Schiphol werken. Ook buiten Schiphol werken tienduizenden mensen voor de luchthaven. Bijvoorbeeld bij bedrijven die maaltijden bereiden voor de vliegtuigpassagiers. Of bij bedrijven die vracht vervoeren van en naar Schiphol. Dus al die bedrijven die te maken hebben met logistiek
Er zijn ook bedrijven die lampen en vloerbedekking maken voor Schiphol, of liften en automatische deuren. Of vliegtuigstoelen. Deze bedrijven kunnen overal in Nederland staan. Andere bedrijven willen juist in de buurt van Schiphol liggen. Denk maar aan hotels of taxibedrijven.

Grenzen aan de groei?

Veel mensen hebben werk dankzij de luchthaven. Toch is niet iedereen blij met Schiphol. Bewoners in de buurt die niet kunnen slapen door het lawaai van vliegtuigen. Maar ook mensen die vinden dat vliegtuigen de lucht vervuilen. Zij willen dat er minder gevlogen wordt vanaf Schiphol. De directie van Schiphol wil juist groeien naar 80 miljoen passagiers per jaar. Dat mag van de regering als de vliegtuigen minder lawaai maken. Maar of dat lukt is nog maar de vraag.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 59 Schiphol. 

Details en informatie

  • Titel: Schiphol
  • Auteur(s): Heleen Schoone
  • Nummer: 59
  • Niveau: 3
  • Siso: J 659.42
123movies