Documentatiecentrum

Je eigen popgroep

Droom je wel eens dat je een beroemde popster bent? Kijk je graag naar MTV? Heb je altijd muziek om je heen? Speel je soms een muziekinstrument of zing je graag? Dan zou je eigenlijk in een popgroep moeten gaan spelen. Spelen met andere muziekliefhebbers is heel erg leuk. Vooral als je kunt optreden en mensen naar jouw popgroep komen luisteren. Maar je bent niet zomaar beroemd. Je moet er hard voor werken. En niet alleen goed muziek kunnen spelen. Er komt heel wat meer bij kijken.
Op de eerste plaats moet jouw muziek voor andere mensen leuk zijn. Je kunt beginnen met muziek van anderen na te spelen. Sommige popgroepen doen niets anders. Maar het is meestal leuker om je eigen muziek te spelen. Je ontwikkelt dat door veel met anderen te oefenen en te proberen. Kies in ieder geval muziek die bij jou past.

Een artiest bespeelt vaak meer dan één instrument.

Een eigen popgroep

In jouw popgroep gebruik je natuurlijk een gitaar, een basgitaar, drums en een keyboard. En natuurlijk is er een zanger of zangeres bij. Dat noem je de standaardbezetting van een popgroep. Je kunt ook blaasinstrumenten gebruiken, zoals een saxofoon. Soms worden in populaire muziek klassieke instrumenten gebruikt, zoals een viool en piano. Op de computer of synthesizer kun je alle denkbare instrumenten nabootsen.

Meestal ontstaat een popgroep wanneer enkele muziekvrienden regelmatig samen repeteren. Soms ontstaat zo'n popgroep op school. Veel scholen voor voortgezet onderwijs hebben een schoolpopgroep. Die is heel geschikt om ervaring op te doen. Sommige artiesten leren elkaar kennen via de muziekschool.

Als je wilt gaan optreden, komt een demo goed van pas. Op deze cd staat een aantal nummers waar je tevreden over bent. Met zo'n demo kun je laten horen hoe je popgroep klinkt.
Bij een demo hoort een biografie of bio. Dat is een folder waarin de belangrijkste informatie over de popgroep staat.

Je moet ook verstand hebben van techniek.

De meeste popgroepen spelen met een geluidsinstallatie. Die zorgt ervoor dat de mensen in de zaal de popgroep goed kunnen horen. Een simpel systeem bestaat uit twee luidsprekers, een mengtafel en een versterker. De mengtafel kan bediend worden door een geluidstechnicus.
Voor je gaat optreden, zet je alles klaar. Daarna doe je een soundcheck. Tijdens de soundcheck stel je de versterkers op elkaar af. Je bepaalt het volume van de zang. En je controleert of alle aansluitingen in orde zijn.

Voor een optreden moet veel worden geregeld. Denk maar aan het vervoer. Ieder lid van de popgroep moet een setlist hebben, een lijstje met de volgorde waarin de nummers worden gespeeld. Als een popgroep wordt betaald voor het optreden, moet iemand het geld in ontvangst nemen.
Al deze zakelijke dingen hebben niet veel met de muziek te maken hebben. Al dat geregel kan je behoorlijk afleiden van het optreden. Als je vaker voor publiek speelt, kan het handig zijn om iemand aan te wijzen die deze dingen voor de popgroep regelt.

Wil je een cd maken, dan kun je naar een platenmaatschappij stappen. Die regelt van alles voor je. Op de eerste plaats een geluidsstudio voor de opnamen. De platenmaatschappij maakt ook reclame. Maar de beste manier van reclame maken is optreden. Heel veel optreden, zodat iedereen die dat wil je popgroep kan horen en zien. En jullie cd kopen. De platenmaatschappij zal willen dat je popgroep in korte tijd een serie optredens verzorgt.

Het mooiste is optreden in een grote zaal.

Details en informatie

  • Titel: Je eigen popgroep
  • Auteur(s): Berry de Nijs en Puck de Klerck
  • Nummer: IC127
  • Niveau: 3
  • Siso: J 785.7
123movies