Documentatiecentrum

IJs

Softijs, Italiaans ijs, waterijs... Er zijn veel soorten ijs, en in veel smaken. Al dat ijs heeft één ding gemeen: het is bevroren. Dat wil zeggen: het is kouder dan nul graden. En niet een beetje, maar wel 16 graden onder nul. Misschien is dat waarom veel mensen dol zijn op ijs: het is zo lekker koud! 


©Tom Hall/HH, Den Haag
In de ijssalon hebben ze heel veel smaken ijs. Zou je ze niet allemaal willen proeven?

Roomijs

IJs dat als bolletjes in een hoorntje of beker gaat, noem je schepijs. Met een speciale ijslepel wordt het uit de bakken geschept. Meestal is dat roomijs.
Roomijs is een mengsel van melk (of melk met slagroom), suiker en bindmiddel. Bindmiddel is een stof waarvan een mengsel dikker wordt. Deze ingrediënten moeten in ijs zitten.
Om vanille-roomijs te krijgen, wordt de melk verwarmd met vanillestokjes. Dat doet een ijsbereider, iemand die ijs maakt voor z’n beroep. Er kan van alles aan worden toegevoegd, zoals kaneel, honing, pindakaas, gember of karamel.


©Ina HallemansIna Hallemans, Herselt/B
Hier zie je in welk ijs het meeste suiker zit. Wist jij dat al?

Waterijs

Waterijs is niet meer dan bevroren limonade, water met siroop. Siroop ken je wel, dat is een dikke vloeistof met suiker erin. Vaak heeft het een vruchtensmaak. Er zijn stoffen aan toegevoegd: smaakstof, kleurstof en geurstof. En bindmiddel om alle ingrediënten bij elkaar te houden. Vaak zit er ook conserveringsmiddel in waardoor je het ijs langer kunt bewaren. 

Details en informatie

  • Titel: IJs
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 97
  • Niveau: 3
  • Siso: J 629.75
123movies