Documentatiecentrum

Het zeepaardje

Een zeepaardje is een vis, maar hij ziet er heel anders uit. Zijn kop lijkt op het hoofd van een paard en hij heeft een krulstaart. De Latijnse naam voor zeepaardje is 'hippocampus'. Hippo betekent paard en campus betekent gebogen. Hippocampus betekent dus: gebogen paard. Er zijn 35 soorten zeepaardjes. Ze hebben aparte namen, als stekelzeepaardje, geel zeepaardje en dikbuikzeepaardje. Vissen hebben schubben, maar het zeepaardje niet. Zijn hele lijf is bedekt met beenplaatjes. Dat zijn platte botjes. Daardoor heeft hij een harde buitenkant. Over de beenplaatjes zit huid. Binnenin het zeepaardje zitten graten, net als bij andere vissen.


© I-stockphoto, Calgory (Canada)

Een mannetje en een vrouwtje. Bij zeepaardjes krijgt het mannetje de baby's.

Niet snel

Zeepaardjes zijn ongeveer dertig centimeter groot. Het dwergzeepaardje is maar twee centimeter. Er is zelfs een nog kleinere soort, die wordt maar zestien millimeter groot. Dat is zo groot als een knikker. Van de meeste zeepaardjes is niet bekend hoe oud ze worden. De meeste vissen kunnen snel zwemmen, maar het zeepaardje niet. Hij heeft alleen een rugvin. Omdat het zeepaardje verder geen grote sterke vinnen heeft, kan hij niet tegen de stroom in zwemmen. Hij deint mee op de bewegingen van het water. Hij kan ook recht omhoog en naar beneden zwemmen. Door met zijn hoofd te bewegen, stuurt hij.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

In een dierentuin kun je zeepaardjes in het aquarium zien.

De meeste soorten zeepaardjes leven in tropische zeeën en oceanen. Dat water is altijd lekker warm. Ze kunnen ook wel overleven in koud water. Ze komen ook voor in rivieren op het noordelijk halfrond. Dat is de bovenste helft van de aardbol. Ze kunnen leven in zout, zoet en brak water. Zeewater is zout, rivierwater is zoet. Een mengsel van zoet en zout water noem je brak. Door de warme golfstroom zijn er ook zeepaardjes in de Noordzee. Dat zijn het kortsnuitzeepaardje en het langsnuitzeepaardje.

Zeepaardjes zijn elkaar trouw, ze zoeken elkaar elk jaar weer op. Ze ontmoeten elkaar in het territorium van het mannetje. Een territorium is een eigen gebied. Voordat ze gaan paren, dansen de zeepaardjes eerst samen. Deze dans heet een balts. Bij zeepaardjes wordt het mannetje zwanger in plaats van het vrouwtje. De zwangerschap duurt tien dagen tot tien weken. Dat verschilt per soort. Als het tijd is voor de geboorte, zoekt het mannetje een rustige plek. Met pompende bewegingen schiet hij de babyzeepaardjes het water in. Na de geboorte moeten de babyzeepaardjes zichzelf redden. Ze moeten dus zelf op zoek naar eten.

Details en informatie

  • Titel: Het zeepaardje
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: JC282
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.1
123movies