Documentatiecentrum

Groente

Sommige soorten groente kunnen goed tegen regen en kou. Die groeien op het land. Bijvoorbeeld bloemkool. Nederland bestaat voor vijf procent uit akkers waarop groente wordt verbouwd. Er zijn ook soorten groente die beter in kassen groeien. Een kas is een groot, glazen gebouw. In een kas kan de boer de temperatuur en het licht zelf regelen. Paprika's, tomaten en komkommers worden in Nederland het meest gekweekt. In Nederland worden op het land en in kassen samen wel vijftig groentesoorten verbouwd. Sommige groenten groeien uit zaadjes. Andere groenten groeien uit kleine plantjes die een boer koopt bij een kweker.

Veel mensen verbouwen hun eigen groenten. Ook kinderen vinden het vaak leuk.

Groente is gezond!

In groenten zitten veel voedingsstoffen die je nodig hebt. Als je per dag drie scheppen groente eet, krijg je genoeg vezels, suikers, mineralen en vitamines binnen. Vezels zijn goed voor je darmen. Ze zorgen ervoor dat je makkelijk kunt poepen. Suikers geven je lichaam energie. Mineralen zijn stoffen die nuttig zijn voor je lichaam. In donkergroene groente, zoals broccoli, zit het mineraal ijzer. IJzer zorgt ervoor dat er zuurstof door het lichaam wordt gevoerd. Vitamines helpen je om gezond te blijven. In elke groente zitten andere gezonde voedingsstoffen. Daarom moet je veel verschillende soorten eten. Niet elke dag bloemkool, maar ook eens rode kool of spinazie.

Op de markt kun je veel verschillende soorten groenten kopen.

Het deel van een plant dat je kunt eten, noemen we groente. Van sommige planten eten we de bladeren. Spinazie, sla of andijvie zijn daarom bladgroenten. Bloemkool en broccoli zijn de bloemen van een plant. En pompoenen, tomaten en komkommers zijn vruchten. Aardappels, radijzen en uien zijn wortels of knollen van de plant. Peulvruchten zijn vruchten die aan een plant groeien. Peulvruchten zijn heel gezond. In de vruchten zitten zaden. In de zaden zitten allerlei voedingsstoffen. Niet alle groente is groen. Paprika's worden in allerlei kleuren gekweekt. Tomaten zijn rood. En aubergines (zeg: oobèrzjienuhs) hebben een dieppaarse kleur.

Als de groenten van het land of uit de kassen rijp zijn, worden ze geoogst. Veel groenten blijven in Nederland. Ze worden in de supermarkt verkocht. Maar er wordt ook veel Nederlandse groente geëxporteerd. Dat wil zeggen dat ze in het buitenland verkocht worden. Het vervoer van de groente gaat per boot of vliegtuig. Groenten die snel bederven, moeten snel worden vervoerd. Met andere groenten hoeft dat niet. Trostomaten bijvoorbeeld, gaan met de boot. Andersom koopt Nederland ook groenten in het buitenland. Dat heet importeren. In de supermarkt kun je op de verpakking van groenten zien waar ze vandaan komen.

Details en informatie

  • Titel: Groente
  • Auteur(s): Karin Janssen
  • Nummer: JC168
  • Niveau: 1
  • Siso: J 637.4
123movies