Documentatiecentrum

Dolfijnen (Junior 2015)

Een dolfijn ziet eruit als een vis, maar is dat niet. Het is een zoogdier. Een dolfijn moet boven water komen om adem te halen. Anders verdrinkt hij. Vissen kunnen wel onder water ademhalen. Een dolfijn legt ook geen eitjes, zoals vissen doen. Dolfijnen krijgen jongen die melk drinken bij de moeder. Bij walvissen is dat ook zo. De dolfijnen horen bij de walvisachtigen. Dat is een grote groep van meer dan 80 soorten walvissen. Er zijn meer dan 30 soorten dolfijnen. De tuimelaar is de bekendste. In alle grote zeeën van de wereld leven dolfijnen. Ze komen vooral in wateren voor waar het niet te koud is. Ook in de Noordzee leven verschillende soorten dolfijnen. Ooit zwommen er verdwaalde dolfijnen in de Amsterdamse grachten. Dat was in de 17e eeuw (1600-1700). Mensen vingen de dieren en aten ze op.


© Annemieke Bunsjes, Amsterdam

Allemaal soorten dolfijnen. De tuimelaar is de bekendste.

Leven in een groep

Tuimelaars leven in groepen, ook wel kuddes genoemd. Het zijn sociale dieren. Dat betekent dat ze graag andere dolfijnen om zich heen hebben. Zwemmen in een groep is ook veiliger dan alleen. Samen zijn dolfijnen sterker als er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld van een tijgerhaai, mensenhaai of orka. Dan moeten de jongen beschermd worden. Dolfijnen verdedigen zich met hun sterke snuit. Ook jagen ze vaak in een groep op vissen. Per dag eet een volwassen tuimelaar wel 6 tot 8 kilo vis. 
Dolfijnen spelen graag. Ze laten zich bijvoorbeeld meedrijven op de golven bij een boot. Of ze maken luchtbellen onder water en spelen er samen mee. Ze spelen ook met dingen die in zee drijven. Zoals zeewier, wrakhout en afval. Dolfijnen maken een boel lawaai in een groep. Ze ‘praten’ met elkaar door geluiden te maken. Maar ze zijn ook wel eens stil. Ze hebben slaap nodig, maar … ze slapen nooit helemaal. Dat zou te gevaarlijk zijn. Ze kunnen met één helft van hun hersenen slapen en met de andere helft wakker blijven.

Dolfijnen kijken

Ongeveer vijftig jaar geleden werd de dolfijn ineens heel geliefd. Toen begon de tv-serie Flipper, met een dolfijn in de hoofdrol. Rond die tijd kwamen ook de eerste dolfijnenshows. In 1965 werd het Dolfinarium in Harderwijk opgericht. Dat is nu het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Je kunt er dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden, walrussen, bruinvissen en andere zeedieren bekijken. Er komen ieder jaar 100 duizend mensen naar toe. Ze willen vooral graag de dolfijnen zien. Er zijn shows met dolfijnen en je kunt dolfijnen in een groot buitenbad zien.
Veel kinderen dromen ervan om dolfijnentrainer te worden. Elke dag met dolfijnen spelen, wie wil dat nou niet? Maar er is geen opleiding voor dolfijnentrainers. Het Dolfinarium leidt zijn eigen trainers en verzorgers op. Trainers en dolfijnen hebben een bijzondere band. Ze kunnen niet met elkaar praten, maar ze begrijpen elkaar meestal wel. Hoe doen ze dat? De verzorger geeft een teken met zijn hand en de dolfijn leert wat dat betekent. Als het goed is, krijgt de dolfijn een beloning. Dat kan een visje, een speeltje of een aai zijn. Als het niet goed is, dan gebeurt er niets. Later probeert de trainer het nog een keer. Misschien begrijpt de dolfijn het nu wel.


© Dolfinarium Harderwijk

Tijdens een dolfijnenshow laten de dolfijnen mooie sprongen zien.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 8 Dolfijnen.

Details en informatie

  • Titel: Dolfijnen (Junior 2015)
  • Auteur(s): Ida Schuurman
  • Nummer: 8
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.91
123movies