Documentatiecentrum

Chocolade

Nederlanders zijn gek op chocolade. Ze eten er ieder elk jaar gemiddeld zo'n zeven kilo van op. Je hebt chocolade in soorten en maten. Ga maar eens bij een chocolaterie kijken. Daar liggen de mooiste en lekkerste bonbons in de etalage. Ook bakkers kunnen er wat van. Als het bijna Pasen is, kun je de prachtigste paashazen kopen. Van chocolade natuurlijk. Chocolade kun je ook op je brood doen. Hagelslag, vlokken en chocoladepasta vindt bijna iedereen lekker.

Chocolade is een echte lekkernij. Je kunt het in allerlei soorten en maten kopen.

Tropische vrucht

Chocolade wordt gemaakt van cacao. Cacao-bomen groeien alleen in tropische landen. De cacao-boom bloeit het hele jaar. Hij kan wel vijftien meter hoog worden. Maar de boeren houden de bomen liever laag. Dan kunnen ze er beter bij. Uit de roze en witte bloemen groeien de cacao-vruchten. Die kunnen het hele jaar door geoogst worden. In een vrucht zitten ongeveer veertig cacao-bonen. Die bonen zijn wit. Als ze gedroogd zijn, worden ze bruin. Dan worden ze in balen gestopt en naar landen gebracht waar mensen graag chocolade lusten.

Cacao-bonen ruiken niet naar chocolade. Ze smaken bitter. Er moet nog veel mee gebeuren, voordat het echt chocolade is geworden. De bonen worden eerst schoongemaakt. Daarna worden ze gebrand. Dat gebeurt in draaiende trommels waarin het wel 140 graden is. Een gebrande boon smaakt al veel lekkerder. Nu worden de schillen van de bonen gehaald. Wat er binnen in de boon zit, heet kern of nib. De kernen worden gemalen. Net zolang tot er een dikke brij ontstaat. Dat heet de cacao-massa. Aan die massa wordt suiker toegevoegd. Dan begint het concheren (zeg: konsjeren). De cacao-massa wordt in machines gedaan en gewalst door hele zware rollen. De smaak kan nu worden bepaald.

Wie wil er met Pasen niet zo'n prachtig versierd paasei?

Weet je hoe hagelslag wordt gemaakt? In de chocoladefabriek gaat de chocolade door korrelmolens. In die molens zit een grote, ronde ijzeren plaat. In die plaat zitten honderden kleine gaatjes. De chocolade-massa wordt door die plaat geduwd. Aan de andere kant komt er dan een soort chocolade-spaghetti uit. Die droogt en valt in een grote bak. Het zijn dan allemaal kleine stukjes geworden. Al die 'hageltjes' gaan nog door een badje van suikerwater. Er komt dan een glimmend, zoet laagje omheen. In Nederland worden elke dag ongeveer één miljoen boterhammen met hagelslag gegeten.

Welk beleg kies jij?

Details en informatie

  • Titel: Chocolade
  • Auteur(s): Marja Baeten
  • Nummer: jc050
  • Niveau: 1
  • Siso: J 678.6

Video bekijken

123movies