Documentatiecentrum

Beelden buiten

Als je door een stad of dorp loopt, kom je nogal wat kunst tegen. Vaak staan er beelden in de buitenlucht. Zomaar op de markt of op een plein. Soms kun je duidelijk zien wat een beeld voorstelt. Voor een realistisch beeld gebruikt een kunstenaar vaak een model. Die neemt een houding aan en is dan het voorbeeld. Er zijn ook abstracte beelden. Bij die beelden gaat het om de vorm. Een kunstenaar maakt zo'n beeld omdat hij het mooi vindt. Het eerste abstracte beeld in Nederland werd gemaakt door de kunstenaar Ossip Zadkine. Hij maakte het ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Smaken verschillen bij beeldende kunst. Sommige mensen vinden dit mooi, anderen niet.

Van plan tot beeld

Parken en pleinen zijn openbare ruimtes. Daar mag een kunstenaar niet zomaar een beeld neerzetten. Het gemeentebestuur en de ambtenaren bepalen wat er wel en niet mag. Willen ze er een beeld, dan geven ze een opdracht aan een kunstenaar. Kunstenaars hebben zelf natuurlijk ook wel eens een idee. Dan kunnen ze bedenken dat een bepaalde plaats in de gemeente wel een mooie plek voor een kunstwerk zou zijn. De kunstenaar moet dan toestemming vragen om voor die plek iets te maken. Dat is niet gemakkelijk. De gemeente krijgt veel van zulke vragen.

Voor een belangrijk persoon wordt wel eens een standbeeld gemaakt. Dat beeld is er om die persoon te eren en te herdenken. Meestal is zo'n beeld gemaakt door een beeldhouwer. Hij hakt een beeld uit steen. Of hij giet een beeld in brons. Van koningen, koninginnen en andere belangrijke personen wordt vaak een standbeeld gemaakt. Vroeger beeldden ze de mensen dan zo heldhaftig mogelijk uit. Op een paard, met een zwaard in de hand bijvoorbeeld. In Den Haag staan twee beelden van stadhouder Willem van Oranje.

Dit is koningin Wilhelmina, de oma van koningin Beatrix. Wilhelmina regeerde van 1890 tot 1948.

Het beeld van Zadkine heet "De Verwoeste Stad". Het is een abstract standbeeld met op de plaats van het hart een groot gat. Dat moet het stadshart van Rotterdam voorstellen dat in de oorlog is platgebombardeerd. Het beeld is een monument, het helpt ons herinneren aan de vreselijke periode van de Tweede Wereldoorlog. Dat is ook wat het monument op de Dam in Amsterdam doet. Het werd onthuld in 1956. Elk jaar op 4 mei wordt de nationale dodenherdenking er gevierd. Belangrijke mensen leggen dan kransen bij het monument. In totaal staan er wel drieduizend oorlogsmonumenten in Nederland.

Details en informatie

  • Titel: Beelden buiten
  • Auteur(s): Karin Wesselink
  • Nummer: JC176
  • Niveau: 2
  • Siso: J 728.2
123movies